Asigurări auto (RCA, CASCO), de locuințe, de călătorii și de malpraxis medical - poți obține de la noi toate aceste polițe. Ce ne face diferiți?

Oferim servicii NON-STOP!

Întrebări frecvente

Beneficiarul poliței RCA

Amelia Ș., 23 de ani: „Urmez școala de șoferi și am lacune în materie de legislație. De exemplu, puteți să mă informați dacă la semnarea unei polițe RCA poate fi cunoscut beneficiarul poliței?”
Răspuns E.C.: „RCA sau asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto îi despăgubește pe terții prejudiciați în urma unui accident auto. Răspunsul la întrebarea Dvs. este NU. Nu poate fi cunoscut beneficiarul unei RCA, întrucât însuși specificul acesteia este de protecție împotriva hazardului: nu putem cunoaște când se va produce un accident, prin urmare, nu putem cunoaște persoana căreia îi este destinată asigurarea RCA, la semnarea poliței”.

Despăgubire din accident

Cătălin C., 28 de ani, reprezentant de vânzări: „Câți bani pot primi într-un accident cu răniți, în care am fost implicat, nefiind vinovat?”

Răspuns E.C.: „În primul rând, trebuie să fim siguri de informații.Vinovăția o stabilesc organele de cercetare abilitate. Apoi, începând cu 2012, limitele legale de despăgubire din RCA sunt: pentru pagube materiale – 1.000.000 euro/eveniment; pentru vătămări corporale și deces – 5.000.000 euro/eveniment. Dar asta este pură teorie. În practică, aceste sume sunt muuult mai mici.

Ce înseamnă bonus malus?

Horia C., 24 de ani, profesor: „Vă rog să-mi explicați ce înseamnă bonus malus”.

Răspuns E.C.: Bonus-malus reprezintă „cumințenia” șoferului în trafic, respectiv „năzdrăvănia” lui. În funcție de aceste trăsături ale șoferului, acesta poate fi recompensat cu reducerea primei de asigurare cu până la 50%, respectiv poate fi sancționat cu plata unei majorări de până la100% a primei de asigurare, după cum veți vedea mai jos.

În primul rând, clasele de bonus-malus se atribuie automat, interogând baza de date națională CEDAM. Pentru a beneficia de o aplicare corectă a clasei de bonus-malus este important ca agentul de asigurări să verifice corectitudinea datelor introduse în calculatorul RCA.

În cazul în care dețineți în proprietate mai multe vehicule, aplicarea clasei de bonus-malus se face pentru fiecare vehicul.

B – reprezintă BONUS (reducere), iar numărul din dreptul literei B indică nivelul de reducere.

Exista 14 clase de BONUS, pentru care se acordă următoarele reduceri:

B0 -0%
B1 -5%
B2 -10%
B3 -14%
B4 -18%
B5 -22%
B6 -26%
B7 -29%
B8 -32%
B9 -35%
B10 -38%
B11 -41%
B12 -44%
B13 -47%
B14 -50%

 

Este foarte important ce clasa de BONUS aveți pe polița RCA pentru stabilirea următoarei clase de reducere (reducerile se acordă numai dacă nu ați avut daune în anul calendaristic anterior și în anul curent).

 

De exemplu acordarea clasei de BONUS se face astfel:

Aveți pe poliță clasa B1 -> Reînnoiți polița fără daune pe 6 luni -> primiți clasa B2
Reînnoiți polița fără daune pe 12 luni -> primiți clasa B3

Reducerile se acordă în acest fel până ajungeți la B14.

 

M – Reprezinta MALUS (majorare), iar numărul din dreptul literei M indică nivelul de majorare.

 

Exista 8 clase de MALUS, pentru care se aplică următoarele majorări:

M1 +5%

M2 +10%
M3 +20%

M4 +30%
M5 +45%
M6 +60%
M7 +80%

M8 +100%

 

MALUS-ul se calculează în funcție de:

– numărul de daune provocate în anul calendaristic anterior

– numărul de daune provocate în anul calendaristic curent

– clasa de BONUS/MALUS anterioară

– perioada pe care se prelungește asigurarea (6 luni sau 12 luni)

 

Transfer clasa bonus – malus

În cazul în care vindeți un vehicul și cumpărați altul, se stabilește o nouă clasă de bonus / malus, pornind de la clasa de care utilizatorul a beneficiat anterior (clasa de bonus / malus se transfera doar în baza documentelor justificative și doar dacă autovehiculul anterior a fost înstrăinat)

Cu pasiune, ne organizăm și lucrăm pentru Dvs. NON-STOP!

Servicii de corectură, traduceri, DTP și soluții WEB. Disponibili 24/7.